afrikaanse batik

wj 131220

afrikaanse batik, de nieuwe passie van MAKERIJ

november 2013

Tijdens mijn verblijf in Zambia maakte ik al kennis met deze techniek.

Het nationale hoofdvoedsel Nshima is een dikke maispap en wordt gegeten met ‘relish’ een mengsel van groente en vlees of vis. De restjes nshima werden met water opnieuw gekookt tot een dunne pap, porridge. Tegenwoordig wordt er speciaal pap gekookt als medium voor de batik.

 

In Zambia, dichtbij het prachtige nationale park South Luangwa, vind je ‘Tribal Textiles’ een mooie werkplaats waar lokale artiesten geweldige gebatikte produkten maken. Via hun website zijn deze ook te koop:

www.tribaltextiles.co.zm

Hier bij MAKERIJ in Holland passen we dezelfde techniek toe, we koken maismeel met water.

Het ontwerp wordt op gewassen en gestreken textiel getekend met de dunne pap, gebruikmakend van kleine spuitflesjes. Grotere vlakken worden met de kwast ingevuld. Die vlakken kunnen zo blijven of worden gekrast met scherpe gereedschapjes, bijvoorbeeld een vork

Het werk moet nu langdurig drogen, de pap moet hard worden. Hier in ons klimaat duurt dat drie dagen. De gedroogde pap moet breken om haarlijntjes te krijgen. De lap wordt geverfd met een kwast en acrylverf van een dikte die wél tussen de cracks loopt maar niet onder de pap kruipt. Hiermee wordt het begeerde crackelé effect bereikt.

De verf moet door en door drogen (minstens een dag) en dan verwijderen we de pap door de lap in water te weken en vervolgens af te schrapen.

Wassen en drogen en strijken.

Het produkt is met de hand wasbaar in lauw water.

Veel van ons werk is te koop bij And Be Boutique, Paso Robles, CA, the place to discover beautiful and unique gifts for you and your home.

www.andbeboutique.com

Jazeker! MAKERIJ gaat internationaal…