open atelier

open atelier steenbewerken

maart 2008

Het is alweer maart en de lente komt eraan.

Voor ons steenbewerkers een héél aantrekkelijke periode: we kunnen naar buiten en het is nog niet te heet.
Ikzelf ben reuzebenieuwd hoe het atelier in de zomer zal gaan functioneren, zal het koel zijn binnen? Gaat de dakkoepel datgene doen wat het heeft beloofd? Als de vouwdeuren geheel zijn geopend regent het dan naar binnen? En kùnnen ze eigenlijk wel goed open met al dat steengruis en die brokjes in de rails? (meer schoonmaken dus, jaja)

Open atelier steenbewerken is al wat langer een activiteit van MAKERIJ. De deelnemers maken hun eigen afspraken: afzeggen… aanmelden.. van gedachten veranderen… Vol is wel vol, dat is begrijpelijk, maar verder: je komt wel of niet of toch, net hoe het je past alleen eventjes overleggen.

Je kunt een eigen steen meebrengen of van mij een steen kopen, iedereen gebruikt de gereedschappen en andere benodigdheden van MAKERIJ. Er zijn standaards te koop die ik bij de smid laat maken, er zijn ijzeren pinnen enzovoort.

Bovendien doe ik desgewenst het boorwerk; een link karweitje dat graag aan mij wordt overgelaten: “O, het is helemààl niet erg als het fout gaat, hoor!” (heeft iemand weken aan een prachtig beeld gewerkt en wegens uitstelgedrag van alle betrokkenen is het gat boren tot na het polijsten uitgesteld…)

steenbewerken, dit is de procedure:

(tijdsduur variërend van drie uur tot drie maanden of drie jaar)

Soms ga je met een bepaald plan een steen zoeken,
soms komt het plan pas met de steen, maar hoe dan ook:
je kiest een steen (die steen kiest jou…)
en je zoekt naar het beeld wat zich verstopt heeft.

Dit haal je met meer of minder zachte hand tevoorschijn met gereedschap van grof (beitel-hamer-tandijzer-rasp) naar fijn (waar een mondhygiënist jaloers op zou zijn).

Het beeld wordt geschuurd en vervolgens gepolijst met watervast schuurpapier van grof naar fijn (p 1500 op het laatst), (bijna altijd) verwarmden in de boenwas gezet.

Bewonderd.

Gefotografeerd (meestal).

Naarmate je langer polijst wordt de steen fluwelig tot zeer glanzend en intens van kleur.
Dat resultaat verdwijnt echter als de steen droog is en daarom:de boenwas!
Die houdt kleur en glans vast en legt een beschermende laag op het beeld.
Door de steen te verwarmen, trekt de was er verder in en is het effect duurzamer. Vandaar.

De groep is niet veel groter dan zes personen zodat er veel ruimte is voor elk individu en steeds weer is het enorm gezellig en leerzaam voor ons allemaal. We bekijken we elkaars werk uitgebreid in de pauze: commentaar, waardevolle aanwijzingen, filosofische gedachten, of gewoon zo snel mogelijk zoveel mogelijk koekjes eten en weer gauw door. Lekker het hoofd leegmaken, een hele middag een fijne steen in je handen, daar word je helemaal blij van.

Omdat we vaak vergeten foto’s te  maken is de fotoserie niet compleet, maar het geeft wel een indruk van ons werk.

Op de pagina WORKSHOP kun je meer lezen over open atelier steenbewerken.

Kom anders maar eens kijken, je bent welkom!

 

Hartelijke groeten van Christien

 

Tot ziens! bij MAKERIJ